Основне завдання нормування питомих витрат ПЕР у громадському виробництві України – встановлення об'єктивних показників енергоємності виробленої продукції, посилення збалансованості та достовірності прогнозів енергоспоживання, а також виявлення резервів та стимулювання підвищення ефективності виробництва.
До складу робіт із розробки норм питомих витрат ПЕР (питомих норм) ми включаємо складання плану організаційно – технічних заходів, вкладених у підвищення ефективності використання ПЕР (у разі, якщо він відсутня для підприємства).
Наявність плану організаційно-технічних заходів щодо економії ПЕР на підприємстві є обов'язковою.
Ми гарантуємо конфіденційність отриманої від Замовника інформації, необхідної для розробки питомих норм (норм питомих витрат ПЕР).
Для забезпечення об'єктивності нормування витрат ПЕР на підприємстві та контролю за дотриманням встановлених науково-обґрунтованих норм обов'язковою є організація обліку виробництва та споживання ПЕР за допомогою відповідних приладів та систем. Це є єдиною методичною основою визначення норм, урахування конкретних умов енергоспоживання та систематичним переглядом норм у зв'язку зі зміною цих умов.
Порівняння фактичних питомих витрат ПЕР з нормою дозволить:
- судити про те, чи має місце економія чи перевитрата енергії на підприємстві, а вивчення окремих (за технологічними ланками) компонентів норми – визначити джерело перевитрати та намітити найбільш раціональні заходи для її усунення;
- мати додаткові контрольні параметри технічного стану енергоспоживаючого обладнання та вчасно вжити достатніх заходів щодо нормалізації його роботи;
- отримати об'єктивні критерії та визначити центри технологічної відповідальності за дотримання виробничої дисципліни та застосувати заходи економічного стимулювання як окремих працівників, так і виробничих підрозділів підприємства.
Як показує практика, застосування технічно та економічно грамотно розроблених норм питомих витрат ПЕР при виробництві продукції, що дає економію паливно-енергетичних ресурсів у межах 10-15%.